Wijzijnweg.com

You are here:  Home > De reis > 2009 > Kroatië
top
Page

Kroatië

 

Slovenië - Kroatië

Klik op   Gallery  voor de foto's.

 

Van 12 mei tot 25 mei.

 

Opatia.

 

Op dinsdag 12 mei in de namiddag rijden we de Italiaanse grens over en duiken Slovenië binnen. Er is nog wat verwarring over het al dan niet verplicht kopen van een wegenvignet ( 35  ), maar uiteindelijk besluiten we om deze uitgave maar te laten voor wat ze is en rijden we gewoon zonder vignet de grens over. Het is tenslotte maar een korte rit in Slovenië, want na 50km bereiken we reeds de grens van Kroatië. We wisselen wat geld aan de grens, om iets bij te hebben. Voor onze 100� krijgen we 730 Kuna's, zo heet die munt hier.  Dan rijden we richting Rijeka en na een paar uurtjes zijn we er. We zoeken een plaats om te overnachten en rijden daarvoor richting Opatija, zo een 20km van Rijeka.  Daar is een grote camping, maar deze kan ons echt niet bekoren en we parkeren op de parking net voor de camping.  Er staat wel een bord dat het niet mag, maar we doen of we dit niet gezien hebben. We staan daar prachtig aan het water, met een uitzicht om u tegen te zeggen.

De volgende dag spenderen we volledig in Opatija en blijven gewoon op dezelfde parking overnachten, we hebben er zelfs een internetverbinding.  Opatija is een leuk klein stadje met mooie plekjes, we zijn hier ooit eens geweest 20 jaar geleden.

 

Plitvice meren.

 

De volgende morgen rijden we richting Plitvice meren, op aanraden van Franky, de webmaster.  Volgens hem echt een aanrader.  De weg ernaartoe is in ieder geval reeds de moeite.

We rijden over bergen door dichte ( soms te dichte ) bossen en prachtige dalen. Na een 150 km klimmen en dalen bereiken we de meren.  Het is reeds te laat om erheen te gaan en we installeren ons op een camping.  Deze oude golfbaan is immens groot en je mag staan waar je wil.  We zetten ons in 4x4 en rijden helemaal beneden in een grote put.

De volgende dag nemen we de moto en rijden naar de meren.  Hier voelt Greetje de eerste keer opnieuw de pijn in de rug die ze voelde voor de operatie. ( Ze is eind december geopereerd aan een hernia). We besluiten toch om verder te gaan.

In dit park waar je een wandeling kan maken, van 1 tot 6 uur, zijn de meren en de talrijke watervallen adembenemend.  Je wandelt langs de vele watervallen en het prachtige landschap.  Dan kan je een boot nemen en tenslotte ook nog een trein.  In totaal ben je er gans de dag zoet mee.

Moe maar voldaan komen we terug op de camping, het was echt de moeite waard. Goede tip Franky, een pluim op je frak!

 

Eiland Rap.

 

De volgende tip van onze webmaster was het eiland Rap en wat dacht je, weer een schot in de roos.  We rijden vanuit de meren een 100 tal km terug naar de kust en nemen de ferry vanuit Jablanac.  Na een 30 tal minuten staan we op het eiland.

De camping die me aangeraden was is echt het einde, we staan werkelijk op het strand.  We genieten met volle teugen van het uitzicht.  De volgende dag genieten we nog volop van de prachtige plaats waar we staan.  Er staat nog een andere truck op de camping en we wisselen wat info uit.  Het is zaterdag en we hangen wat de luieriken uit.  We gaan de dag erna Rap bezoeken en op maandagmorgen rijden we terug richting ferry om over te schepen.  Het was een prettig verblijf op dit knusse eiland.

 

Castel Novi.

 

We rijden richting Split, maar gaan nog een tussenstop maken bij een Bed & Breakfast onderweg in Castel Novi.

David (Belg) en Tina (Kroatische) zijn zo vriendelijk geweest om onze visitekaartjes in ontvangst te nemen.  We hadden deze besteld voor ons vertrek maar ze waren pas later klaar en de webmaster heeft ze dan maar nagestuurd naar dit vriendelijke koppel.  We overnachten op een parking nabij de B&B en worden vriendelijk ontvangen door David en Tina.  De volgende dag rust Greetje wat uit en ga ik een kijkje nemen in Split om een mooie camping te zoeken net voorbij Split.  We overnachten nogmaals op dezelfde parking en rijden de dag erna naar de gevonden camping.

 

Split.

 

We staan hier niet zo mooi als in Rap, maar het is ook aan het strand en ik denk dat we hier wel enkele dagen blijven.  Vandaag weer platte rust voor Greetje en genieten van het strand.

De dag erna gaan we met de moto richting Split centrum.  We bezoeken het oude stadsgedeelte en enkele lokale markten ( fruit en vis ).  Het is een gezellige stad met veel toerisme en prachtige gebouwen.

Greet was van plan om een dokter op te zoeken voor de problemen met haar rug, maar door de rust is het al wat beter en besluiten we de dag erna in de namiddag onze matten op te rollen en richting Dubrovnik te rijden.

 

Dubrovnik.

De weg van Split naar Dubrovnik langs de kust is onbeschrijfelijk mooi.  De weg kronkelt langs het blauwe water en na iedere bocht heb je weer een ander adembenemend landschap.  We overnachten aan een parking van een restaurant op grondgebied van Bosnië Herzegovina.  Dit kleine stukje Bosnië moet je door om in het zuiden van Kroatië te geraken.

De volgende dag rijden we tot aan de ingang van Dubrovnik en parkeren de wagen op de uitkijkpost net voor de stad.  We nemen de moto uit zijn stal en rijden het centrum binnen.

We willen een geleide bustour maken in de stad, omdat je er veel info krijgt en de highlights in beeld krijgt.  De tour duurt 2 uur en neemt ons vooral mee rond de stad.  Dubrovnik is de poort naar het oosten, de laatste stad van het westen.  Na de toer maken we een grote wandeling in het oude stadsgedeelte.

Wat een prachtige gebouwen, deze stad heeft echt iets!

Tegen de avond rijden we verder richting grens en we overnachten aan het postkantoor van een piepklein dorpje net voor de grens van Montenegro.

Morgen verlaten we Kroatië en rijden we Montenegro binnen.

We vonden Kroatië land met een oneindig prachtig landschap, echt de moeite waard.

 

 

 

 

 

Voor de foto's klik op    GALLERY

top next »

Powered CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Web support: website123.be | Login